SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK..

2474970503_c6ffc856e1_o

Assalamualaikum wrtb..

Harapnya masih belum terlambat lagi untuk saya mengucapkan Salam Ramadhan Al-Mubarak..

Maksud hadith Rasulullah SAW

“Bulan Ramadhan, di awalnya rahmah, di pertengahannya pengampunan, di akhirnya terlepas dari azab api neraka.”

Tanpa disedari, kita sudah pun hampir meninggalkan bulan Ramadhan dan berada di FASA III bulan Ramdhan yang penuh barakah ini. Sama-samalah kita bermuhasabah diri sejauh mana kita sudah memaksimumkan ibadah kita samaada yang wajib atau pun yang sunat.

Pengalaman berpuasa di perantauan benar-benar menguji kesabaran…apatah lagi di tempat yang majoriti bukan Islam. Kurang suasana Ramadhan.Tapi, alhamdulillah tahun ni kami dapat mengadakan program penghayatan Ramadhan bagi menghidupkan suasana Ramadhan buat julung-julung kalinya di sekolah ini. Antaranya, Iftar Jamaie, Usrah harian dan Kutipan Sumbangan Aidlfitri.

Alhamdulillah, syukurlah semuanya dapat berjalan lancar. Walaupun baru pertama kali diadakan di sekolah ini, sambutan ini masih boleh diadakan secara sederhana. Sekurang-kurangnya ada dikalangan staf yang tidak pernah menghadiri mana-mana usrah, iftar jamaie atau  solat maghrib dan tarawih berjamaah, dapat juga melaksanakannya pada kali ini dan menjadi titik tolak perubahan untuk meningkatkan mutu ibadah ke arah yang lebih baik.

Agenda dakwah tetap perlu diteruskan walaupun staf yang Muslim hanya sedikit sahaja. Pada tahun ini baru saya berasa kuat sedikit untuk menjalankan agenda dakwah di kalangan staf terutamanya kerana mendapat sokongan dari Guru Besar sekolah. Mungkin ada sahabat seperjuangan di sekolah yang lain masih tidak dapat melaksanakannya lantaran tidak mendapat sokongan dari mana-mana pihak. Teruskanlah berusaha dan berdoa moga-moga mad’u kita di Sawarak ini dapat menerima mesej Islam yang sebenar-benarnya..

2750084185_0790020160

Salam akhir Ramadhan..

Moga kita sama-sama dapat berusaha mengejar malam Lailatul Qadr dan mendapat hajat yang kita sama-sama impikan iaitu Jannah yang agung..amin..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s