PROGRAM MOTIVASI UPSR II 2009

Alhamdulillah…syukur kehadrat Allah kerana selesai juga Program Motivasi UPSR yang baru saja diadakan pada 24 hingga 25hb Julai yang lalu…Walaupun banyak dugaan dari awal penyediaan kertas kerja dan cabaran-cabaran lain yang tidak disangka, namun alhamdulillah program yang julung-julung kalinya diadakan seperti itu di sekolah ini semuanya berjalan lancar berkat kerjasama dari semua guru, murid-murid dan staf sokongan yang lain.

Kehadiran dari semua murid yang disasarkan mencapai target iaitu hanya seorang sahaja yang tidak hadir dari 34 orang murid Tahun 5 (17) dan murid tahun 6 (17). Penceramah yang dijemput juga adalah bukan calang-calang kerana mereka sudah berpengalaman dalam bidang masing-masing dan mempunyai pengalaman mengajar murid luar bandar.

Senario sekolah di bandar tidak sama kerana sokongan dari ibu bapa murid yang tinggal di bandar untuk memastikan anak mereka berjaya sangat tinggi berbanding yang tinggal di luar bandar. Sasaran pentadbiran sekolah di bandar ialah sentiasa ingin memastikan penambahan murid yang mendapat 5A tetapi ia berbeza dari sekolah kami yang hanya mensasarkan peratus murid lulus semua matapelajaran meningkat. Perkara inilah menjadi cabaran besar untuk saya mengajar Pendidikan Islam dan Bahasa melayu kerana bahasa ibunda mereka (Bahasa Iban) masih kuat.

Sesi ceramah dimulakan pada pukul 2.00 petang, hari pertama program dengan ceramah teknik menjawab soalan Matematik UPSR oleh Cikgu Hasni Salleh dari SK Methodis dan hari berikutnya disampaikan oleh Cikgu Hairul Niza Ahmad (Sains) dari SK Penghulu Andin, Puan Nasie Anak Renggan  (B.Inggeris) dari SK Abang Abu Nawas (B.Melayu) dari SK St. Augustine. Terima kasih atas kesudian kalian memberi tunjuk ajar kepada anak didik kami.

–  Sebahagian penceramah yang terlibat-    bawah sebelah kiri (Cikgu Hasni) dan sebelah kanan (Cikgu Abg Abu Nawas)

P7240373

P7250464

Pada waktu malam turut diadakan sesi latihan dalam kumpulan bersama fasilitator masing-masing. Mereka ditugaskan untuk berta’aruf dan membuat logo dan matlamat kumpulan masing-masing.

Pada sesi pembentangan kelihatan mereka agak gementar membuat pembentangan namun masing-masing masih berani ke depan. Ini adalah penting sebagai persediaan mereka untuk melangkah ke alam sekolah menengan kelak. Seronok juga melihat mereka bekerjasama menyiapkan logo masing-masing. Terserlahlah kekreatifan mereka melukis dan mewarna sehingga mengejutkan kami semua. Tidak disangka-sangka mereka boleh menghasilkan logo kumpulan masing-masing yang cantik.

Kepada semua murid Tahun 6, ustazah mengharapkan u all dapat wat yang terbaik..ustazah yakin u all boleh buat yang terbaik untuk berjaya…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s