PENGURUSAN HARTA DALAM ISLAM

thumbnail16

 

“ Dan tolong menolonglah kamu dalam mengerjakan kebajikan dan taqwa dan jangan tolong menolong dalam membuat dosa dan pelanggaran. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, sesunggunya Allah amat berat siksa-Nya.” (Al-Maidah: 2)

 

Tahukah anda bahawa setiap individu muslim mesti merancang untuk menghadapi musibah serta kerugian thumbnail31kewangan atau harta. Nak tahu caranya? Di antaranya ialah perlindungan melalui takaful atau insurans Islam yang bertujuan untuk membantu dalam mencapai matlamat pelaburan dan kewangan.

 

“Mereka tanya kepadamu tentang apa yang mereka nafkahkan.Jawablah:”Apa saja harta yang kamu nafkahkan hendaklah diberikan kapada ibu-bapak, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan.” Dan apa saja kebaikan yang kamu buat, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui ” (Al Baqarah 2:215)

 

thumbnail25Hidup kita ni ada yang banyak harta dan mungkin ada yang sederhana cukup saja. Sebenarnya harta yang diamanahkan kepada setiap individu muslim perlulah di bersihkan melalui pengagihan kepada yang memerlukan. Hakikatnya harta tidak boleh dipergunakan dengan sesuka hati dan wajib dizakatkan supaya mendapat ganjaran dari Allah swt dan membersihkan harta kita serta mengurangkan rasa cinta kepada harta.

 

Di antara beberapa cara pengagihan harta dalam Islam sebelum individu itu meninggal dunia dan selepas meninggal dunia ialah ;

 1) Hibah  – sebelum kematian

                –  jika punyai keluarga angkat

                –  punyai keluarga yang bukan muslim

2) Wasiat –tidak lebih dari satu pertiga

3) Waqaf  – satu dari 3 pelaburan ukhrawi

4)  Faraid  – setelah ditolak pengurusan jenazah,  yuran perlaksanaan pentadbir,

     hutang si mati dan wasiat.

 

Jadi, renung-renungkanlah….moga kita beroleh manfaat…

 

(sumber dipetik dan disunting dari tayangan Slide oleh Hijrah Wealth Management)

 

Advertisements

4 thoughts on “PENGURUSAN HARTA DALAM ISLAM

 1. Abdul Rahim

  assalamu’alaikum wbt….

  sy adalah slh sorg penuntut tahun akhir Darul Quran JAKIM, & skrg sdg mencari bhn utk menyiapkan kertas projek/tesis bertajuk “TATACARA PENGURUSAN HARTA: KAJIAN TERHADAP AYAT 46-49 SURAH YUSUF”.

  jadi sy ingin minta pndpt/ cdgn saudari, kitab@buku apa yg perlu sy rujuk? saudari boleh hntr jwpn ke alamat emel sy; ma_im_mj@yahoo.com

  trimas….

  1. jamilah82

   Salam………maaf saudara Abdul Rahim..saya tak berkesempatan untuk membuka blog dan menjawab soalan saudara..sebab di sekolah kemudahan internet agak slow…maklumla di sekolah luar bandar ni…saudara boleh hubungi Ustaz Mohd. Rizal bin Mokter berkenaan dengan tajuk yang diminta..(012-3137770)..mungkin dia boleh menjawab soalan-soalan yang berkaitan sebab dia merupakan agen wasiat dan banyak mengendalikan urusan berkaitan pengurusan harta dalam Islam..

 2. jamilah82

  saudari amiza…trm ksh kerana sudi membaca….maaf kerana lambat reply coment saudari..untuk rujukan lebih tepat, boleh hubungi kakak ipar saya, Nurul Ain Hj. Mokhyi selaku Perunding Kewangan Islam..(012-313770)…artikel ini saya post dari beliau…terima kasih..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s