Mari BERSUKAN..

Macam biasa..setiap pagi hari Rabu, pasti mengajar Pendidikan Jasmani. Ustazah pun boleh ajar PJ tau. InsyaAllah…

Kalau tak turun padang, maka bersuaralah anak-anak kecil, murid tahun 4 ni. “Ustazah, jomla turun padang…kami nak main..”..Walaupun mereka bukan Islam, tapi aku sentiasa memastikan mereka memakai seluar panjang..kalau pakai seluar pendek kena hukum. Tak boleh main di padang!! Begitu ‘strict’ aku dengan mereka. Alhmdulillah mereka ikut. Bukan apa, takut jatuh kat padang masa main. Nanti ustazah jugak yang susah. Sambil-sambil tu, selitkan ajaran Islam, kena tutup aurat, at least lutut kena tutup. Itulah sebenarnya niatku.

Seronok melihat telatah mereka di padang. Ada yang dalam kelas pasif sangat. tapi di padang, bertukar watak mereka. Bukan main seronok lagi..

Kalau time melompat xdelah ustazah nya melompat2 kat tengah padang. Cukuplah sekadar murid yang mengetuai. Kaedah pengajaran di padang banyak berpusatkan murid. Guru hanya sebagai monitor dan menjaga keselamatan murid-murid. Kita perlu kawal mereka, terutamanya yang hiperaktif. Lain disuruh lain dibuatnya. Sebab tu kena sabar melayan karenah anak-anak murid ni…

 

Bersama murid-murid tahun 4 SK Udin…selepas bermain di padang la ni…Bukan main sangatla..Cuma acara sukaneka antara kumpulan je. Bagi peluang pada murid belajar di luar kelas. Seronok melihat mereka participate dalam setiap aktiviti. Hati seorang guru akan gembira apabila murid mendengar kata dan mengamalkan apa yang dipelajari. Nampak je subjek PJ xde ape. Namun simbolik di sebalik setiap akitiviti jika diselitkan unsur-unsur pembinaan diri dan syakhsiah..pasti murid akan dapat sesuatu…bukan sekadar peluh bermain di padang…Itulah yang sentiasa aku sematkan dalam jiwa mereka. Peringatan..peringatan…peringatan sentiasa ku berikan…biar mereka boring aku bercakap mengenai sikap, adab dan sebagainya. Moga suatu hari mereka mengerti bahawa akan sentiasa mahukan mereka berjaya dan menjadi orang yang berguna. Bukan sekadar lulus di atas sijil sahaja.

Para sahabat yang bergelar guru, pensyarah, pendidik, dan golongan yang sentiasa terlibat dengan dunia pendidikan dan pembangunan jiwa manusia, teruskanlah usaha…Mungkin natijahnya bukan sekarang..tetapi apabila kita sudah tiada nanti…

Sabda Rasulullah SAW: “Apabila mati anak Adam, maka terputuslah semua hal kecuali 3 perkara, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan ank2 yang soleh.”.

Moga amalan anak-anak didik kita secara berterusan mampu menyelamatkan kita dari azab api neraka kela, amin.. Inilah manisnya beribadah sebagai seorang pendidik…

 

One thought on “Mari BERSUKAN..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s